3 fordele ved at bruge muldjord

Muldjord i potteplante
3 fordele ved at bruge muldjord
Henrik Andersen
-
24/03/2023
-

Hvis du vil gøre noget godt for de planter, som du har i haven, så bør du overveje at plante dem i harpet muld. Det er en særlig type jord, som er lavet af blade, kviste, græs og andre former for organisk materiale, der er blevet nedbrudt – og det er der en lang række fordele ved. Her er tre af de vigtigste.

Øger jordens næringsstofindhold

Muldjord er en særlig type jord, som opstår, når regnormene blander råjorden med rester fra organisk materiale. Derfor er det en jordtype, som er både nærende og rig på de helt rigtige bakterier. Muldjord er ofte mørkebrunt i farven, og når jorden er harpet, betyder det, at sten og grene er blevet fjernet fra jorden.

Det betyder, at du får en jord, som udelukkende indeholder de næringsstoffer, som planterne har brug for. Det er derfor oplagt at anvende harpet muld, når du skal anlægge et bed til dine planter, men du kan også bruge det i dine kapilærkasser, hvis du samtidig sørger for at tilføre gødning til jorden, så dine planter har de bedste betingelser.

Forbedrer jordens struktur

Harpet muld er også den rigtige løsning, hvis du vil forbedre jordens struktur. Den fine konsistens af harpet muld gør det lettere for rødderne at trænge ned i jorden og absorbere vand og næringsstoffer. Derudover kan harpet muld også hjælpe med at forbedre jordens dræningsevne, hvilket ligeledes er en fordel.

Det skyldes, at harpet muld er i stand til at absorbere og holde på vand i jorden, men det tillader også overskydende vand at strømme frit gennem jorden. På den måde undgår du, at vandet ophober sig omkring rødderne, som kan resultere i, at de rådner. Det er især nyttigt i områder med dårlig dræning eller højt vandindhold i jorden.

Forebygger sygdomme og skadedyr

Harpet muld er rigt på mikroorganismer, som nedbryder organisk materiale og frigiver næringsstoffer til planterne. Disse mikroorganismer kan også hjælpe med at bekæmpe sygdomme og skadedyr, som kan forårsage skade på planterne. Dermed får planterne bedre levebetingelser, når du vælger harpet muld.

Herudover tiltrækker muldjorden også nyttedyr som orme og biller, der bidrager positivt til planternes vækst. Dermed bliver behovet for både kemiske pesticider og gødningsstoffer, som kan være skadelige for miljøet og sundheden, reduceret – og på den måde kan du opnå en mere bæredygtig og økologisk tilgang til have.

Copyright 2024 - Pilanto Aps
Få Apple AirPods til 0,-, når du bestiller Fri tale med 500 GB data hos Oister.
Se tilbud her!